Den Århusianska verksamheten VE2 har designat den enkla, men genomtänkta Björk-serien. Designen, som ger hygien en ny och estetisk dimension, och som vann en Red Dot Award 2015.;

  • Keep it simple, stupid

Projekt detaljer

Projekt historia

Den Århusianska verksamheten VE2 har designat den enkla, men genomtänkta Björk-serien. Designen, som ger hygien en ny och estetisk dimension, och som vann en Red Dot Award 2015.

Handtorkare som ersättning för pappersservetter och tvåldispenser istället för den klassiska fasta handtvålen är i linje med tidens hygienfokus. DAN DRYER och designverksamheten VE2 har designat enkla, men genomtänkta produkter, som ger hygien en ny och estetisk dimension.

Föreställ dig toalettfaciliteter med kritvitt och blankpolerat kakel på väggar och golv. Handfat och armatur blandas in i ljusa och blanka nyanser, medan platsens handtorkar och tvålsdispensers markerar sig som en grupp duvblå hygiensoldater på räta led.

Harmonisering är ett av nyckelorden bakom DAN DRYERs nyaste serie av toalettrumsutrustning – Björk. Det är en styrka i en designserie, om en enskild produkt kan bära upp serien, likväl som den står stark med flera produkter vid sidan av varandra. Det berättar Hugo Dines Schmidt, som är partner och designer i VE2, som har utvecklat serien i samarbete med DAN DRYER.

- Vi har arbetat mycket med harmoniseringen av höjderna i Björk-serien. Egentligen är det inte nödvändigt, att handtorken är 33 cm hög, då motorn inte fyller så mycket. Men vi har designat den, så att den har samma höjd som tvåldispenser i samma serie. Det ger en stringens i inredningen av toalettrum, som kan bli pricken över i:et i ett annars sterilt offentligt rum, som ett toalettrum i grund och botten är, förklarar Hugo Dines Schmidt.

 

Lösningen ligger i enkelheten.

Det enkla uttrycket i Björk serien bärs fram av en medveten bearbetning av detaljerna. Bland annat så är kåporna laserskurna, och fogarna är svetsade med dolda svetsningar.

- Vi har inte pyntat eller kamouflerat produkterna i Björk-serien. Om en produkts detaljer är för komplicerade, så förvirrar det mer, än det klarar av. Och det är oberoende av den funktion produkten skall ha. Därför har vi skurit bort alla detaljer som inte har en funktion. Keep it simple, stupid, som man säger. Enkelheten talar dessutom för en smidigare produktionsprocess, säger Hugo Dines Schmidt, som tillsammans med DAN DRYER blev tilldelade den tyska Red Dot Award 2015 för designen av just Björk-serien.

 

Den röda tråden

Handtorkare, tvåldispenser, avfallsbehållare, skötbord och toalettborstar är praktisk interiör på ett toalettrum, och man kan därför fråga sig själv, hur viktigt designen av detta är. Enligt Hugo Dines Schmidt handlar det om upplevelsen i användarsituationen – och det skall man som designer eller arkitekt inte bortse ifrån.

- Föreställ dig en rad kökstillbehör, som alla passar till ditt nya kök. Tillbehören har samma funktion, men du väljer garanterat de du tycker ser snyggast ut. Vi väljer som oftast den produkt, som framstår som mest utvecklad och genomtänkt. Och om en igenkänning av produkten lyfter den totala upplevelsen och skapar en röd tråd i inredningen, är vi i mål. Det ligger ett signalvärde i, att om en verksamhet har lag ner sin själ i en produkt, och att man kan se, att det ligger svett och blod bakom.

Det vittnar om att du som köpare får mer för pengarna, förklarar Hugo Dines Schmidt.

- Och så ligger det ett ansvar i detta för oss som designer, att vi skall använda material som fungerar och är funktionsdugliga i det långa loppet. Färg och formuttryck skall ha lång designmässig hållbarhet, och därför tror jag heller inte, att Björk-produkterna blir utbytta, nästa gång man skall ha nytt toalettrumsinteriör.

 

Fakta:    

VE2: Århusiansk designverksamhet som har ingått ett strategiskt designsamarbete med DAN DRYER.  Se mer på ve2.dk.

Björk: DAN DRYERs serie av handtorkar, tvåldispensers och skötbord, som är framställt av lackad stål och högtryckslaminat. Erbjuds i sex olika standardfärger, men det är möjligt att beställa produkterna i unika färger. Serien utvecklas med en stor och en liten toalettrullehållare, en hygienbox, en pappersdispenser samt en avfallsbehållare.

 

Läs mer: se hela Björk-serien här

Search on DanDryer