Designsamarbete lyfter känt produktionsföretag 

DAN DRYER är känd för att leverera handtorkar av god kvalitet med lång hållbarhet för toalettrum i hela Europa. Genom att höja den designmässiga kvaliteten på en ny produktlinje har DAN DRYER öppnat dörren till en ny marknad.

Handtorkar, tvål- och desinfektionsdispensrar, papperskorgar och skötbord är praktisk inredning på ett toalettrum, men man kan fråga sig själv – hur viktig är designen? Svaret enligt Susanne Eden, VD på DAN DRYER är att just designen kan vara en accelerator för en försäljningssuccé som väcker internationellt renommé.

– Det var inte en fråga om att kvaliteten eller funktionen på våra produkter blev ifrågasatt. Men för ett par år sedan uppstod idén om att appellera mer till arkitekter bakom nybyggnationer med en ny och genomtänkt nordisk design. Vi ingick därför ett samarbete med designbyrån VE2 från Århus, som såg helt nya möjligheter i vår klassiska industriprodukt, förklarar Susanne Eden.


Prisbelönt samarbete 

Kvalitet, funktionalitet och design växlade upp till en högre nivå och resultatet blev en ny serie av toalettrumsutrustning – BJÖRK – som precis har vunnit det prestigefyllda internationella designpriset Red Dot Design Award BEST OF THE BEST 2017 för sitt skötbord. Priset är en kvalitetsstämpel för banbrytande design och faktiskt är det andra gången som produktserien belönas med priset. För två år sedan mottog seriens handtork en Red Dot Award för sin stilrena design.

– Vi såg en nisch i marknaden och tanken med den nya designen är inte att förstöra marknaden för våra klassiska produkter, men att kunna erbjuda ett relevant komplement till de mer estetiskt intresserade kunderna. I det hänseendet är designpriset en effektiv dörröppnare till den europeiska marknaden, så vi är glada och stolta över att ha mottagit detta pris för andra gången, säger Susanne Eden.


Enkelhet och elegans 

– Skötbordet har legat på ritbordet i två år. Målet var att skapa ett hygieniskt och säkert skötbord som slog alla konkurrenter med sin elegans. Utmaningen har legat i enkelheten. Resultatet är dessutom ett underlag som är formgivet så att bakterier inte ska trivas. Detta är särskilt lämpligt för det offentliga toalettrummet, som DAN DRYER siktar på.


Juryn säger:

DAN DRYERs BJÖRK skötbord vinner det prestigefyllda priset för en hög designnivå och en banbrytande utformning.