Designbyrån VE2 från Århus har utformat den enkla, men genomtänkta BJÖRK-produktserien. Design som ger hygien en ny och estetisk dimension – och som vann designpriset Red Dot Award 2015.

  • Keep it simple, stupid

Projekt detaljer

Projekt historia

Designbyrån VE2 från Århus har utformat den enkla, men genomtänkta BJÖRK-produktserien. Design som ger hygien en ny och estetisk dimension – och som vann designpriset Red Dot Award 2015.


Handtorkar som ersättning för pappersservetter och tvåldispensrar istället för den klassiska fasta handtvålen ligger i linje med tidens hygienfokus. DAN DRYER och designverksamheten VE2 har designat enkla men genomtänkta produkter som ger hygien en ny och estetisk dimension.

Föreställ dig toalettfaciliteter med kritvitt och blankpolerat kakel på väggar och golv. Handfat och armatur blandas in i ljusa och blanka nyanser, medan toalettrummets handtorkar och tvålsdispensers utmärker sig som en grupp duvblå hygiensoldater på raka led.

Harmonisering är ett av nyckelorden bakom DAN DRYERs nyaste serie av toalettrumsutrustning – BJÖRK. Det ligger en styrka i en designserie om varje enskild produkt kan bära upp serien, likaväl som den står stark tillsammans med flera produkter vid sidan av varandra. Detta berättar Hugo Dines Schmidt som är partner och designer i VE2, designbyrån som har utformat serien i samarbete med DAN DRYER.

– Vi har arbetat mycket med harmoniseringen av höjderna i BJÖRK-produktserien. Egentligen är det inte nödvändigt att handtorken är 33 cm hög, då motorn inte fyller så mycket. Men vi har designat den så att den har samma höjd som tvåldispensern i samma serie. Det ger en stringens i inredningen av alla typer av toalettrum och kan bli pricken över i:et i ett annars lätt sterilt offentligt rum, som ett toalettrum ju i grund och botten är, förklarar Hugo Dines Schmidt.

 

Lösningen ligger i enkelheten

Det enkla uttrycket i BJÖRK-serien bärs fram av en medveten bearbetning av detaljerna. Bland annat så är kåporna laserskurna och fogarna har dolda svetsningar.

– Vi har inte pyntat eller kamouflerat produkterna i BJÖRK-produktserien. Om en produkts detaljer är för komplicerade så skapar det förvirring – och det oberoende av vilken funktion som produkten ska ha. Därför har vi skurit bort alla detaljer som inte har en funktion. ”Keep it simple, stupid”, som man säger. Enkelheten talar dessutom för en smidigare produktionsprocess, säger Hugo Dines Schmidt – som tillsammans med DAN DRYER blev tilldelade det tyska designpriset Red Dot Award 2015 för utformningen av just BJÖRK-produktserien.

 

Den röda tråden

Handtorkar, tvåldispensrar, papperskorgar, skötbord och toalettborstar är praktisk inredning på ett toalettrum och man kan därför fråga sig själv hur viktigt designen av detta egentligen är? Enligt Hugo Dines Schmidt handlar det om upplevelsen i användarsituationen – och den ska man som designer eller arkitekt inte ta lätt på eller bortse ifrån.

– Föreställ dig en rad kökstillbehör som alla passar in till ditt nya kök. Tillbehören har samma funktion, men du väljer garanterat dem som du tycker ser snyggast ut. Vi väljer oftast den produkt som framstår som mest utvecklad och genomtänkt. Och om en igenkänning av produkten lyfter den totala upplevelsen och skapar en röd tråd i inredningen – ja, då har vi kommit i mål. Det ligger ett starkt signalvärde i just detta, att man kan märka att en verksamhet har lag ner sin själ med blod, svett och tårar i en produkt. Detta vittnar dessutom om att du som köpare får mer för pengarna, förklarar Hugo Dines Schmidt.

– Och så ligger det ett ansvar i detta för oss som designar produkter, nämligen att vi ska använda material som fungerar och är funktionsdugliga i det långa loppet. Färg och formuttryck ska ha lång designmässig hållbarhet – och därför tror jag heller inte att BJÖRK-produkterna blir utbytta nästa gång man ska ha ny toalettrumsinteriör.

 

Om VE2 och BJÖRK​

VE2: Designverksamhet från Århus som har ingått ett strategiskt designsamarbete med DAN DRYER. Läs mer på www.ve2.dk.

BJÖRK: DAN DRYERs serie av handtorkar, tvåldispensrar och skötbord – framställda av lackerat stål och högtryckslaminat. Erbjuds i sex olika standardfärger, men det finns också möjligt att beställa produkterna i unika färger. Serien utökas just nu med en stor och en liten toalettpappershållare, en hygienbox, en pappersdispenser samt en papperskorg.

 

Se hela BJÖRK-produktserien här

Search on DanDryer