Designsamarbete lyfter känd produktionsverksamhet

DAN DRYER är känt för att leverera handtorkar med mycket lång hållbarhet till toalettrum över hela Europa.Genom att höja den designmässiga kvaliteten på en ny produktlinje har DAN DRYER öppnat dörren till en ny marknad.

Handtorkar, tvål- och desinfektionsdispenser, avfallsbehållare och skötbord är praktisk interiör på ett toalettrum, men man kan fråga sig själv, hur viktig är designen? Svaret enligt Susanne Eden, VD på DAN DRYER, är att just designen kan vara en accelerator för en försäljningssuccé, som väcker internationell renommé.

– Vi upplever inte, att varken kvaliteten eller funktionen på våra produkter någonsin blir ifrågasatt. Men för ett par år sedan uppstod idén om att appellera mer till arkitekter bakom nybyggnationer med genomtänkt nordisk design. Vi ingick därför ett samarbete med den Aarhusianska designstudion VE2, som såg helt nya möjligheter i vår klassiska industriprodukt, förklarar Susanne Eden.

 

Prisbelönt samarbete

Kvalitet, funktionalitet och design växlar upp till en högre nivå och resultatet blev en ny serie av toalettrumsutrustning – Björk – som precis har vunnit det prestigefyllda, internationella designpriset Red Dot Design Award BEST OF THE BEST 2017 för sitt skötbord. Priset är en kvalitetsstämpel för banbrytande design, och faktiskt är det andra gången, produktserien belönas med priset. För två år sedan mottog seriens handtork en Red Dot Award för sin stilrena design.

– Vi såg ett hål i marknaden och tanken med den nya designen är inte att kannibalisera på våra klassiska produkter, men att erbjuda ett relevant komplement till de mer estetiskt intresserade kunderna. I det hänseendet är designpriset en effektiv dörröppnare till den europeiska marknaden, så vi är glada och stolta över att ha mottagit detta pris för andra gången, säger Susanne Eden.

 

Enkelhet och elegans

– Skötbordet har legat på ritbordet i två år. Målet var att skapa ett hygieniskt och säkert skötbord, som slog alla konkurrenter med sin elegans. Utmaningen har legat i enkelheten. Resultatet är dessutom ett underlag, som är formgivet så att bakterier inte skall kunna samlas. Detta är särskilt lämpligt i det offentliga toalettrummet, som DAN DRYER siktar på.

 

Juryn säger:

DAN DRYERs Björk skötbord vinner det prestigefyllda priset för hög designnivå och banbrytande design.